Photography Tips .6.

Written by Yvonne

Het is een tijdje terug, maar ik heb zowaar weer een nieuwe Photography Tips voor jullie! Vandaag leg ik de focus meer op Photoshop en een zeer interessante instelling in je camera. Ik wil het namelijk hebben over RAW fotografie. Ongeveer een jaar geleden maakte ik kennis met deze instelling van mijn camera. RAW fotografie houdt in dat je camera alle informatie over de genomen foto bewaard. Hierdoor kan je na het maken van de foto nog van alles veranderen (d.m.v Photoshop) aan de kleuren en de lichtinval.

Voorbeelden Basic

Ik zal met behulp van een aantal foto’s laten zien wat er zoal mogelijk is op het gebied van RAW fotografie bewerkingen. Ik kan in één artikel niet alle mogelijkheden laten zien. Dus wellicht komt er nog een vervolg later. Later zal ik een aantal mogelijkheden laten zien die aan het begin leuk zijn om te gebruiken. Maar ik kan het zeker aanraden om zelf allerlei mogelijkheden te gaan proberen. Daar leer je uiteindelijk heel erg veel van.

Je ziet hierboven de originele foto met daarnaast verschillende tabbladen en balkjes. Ook zie je een histogram waarop je de kleurverdeling goed kunt zien. Een histogram kan je ook op de display van je camera laten weergeven. Het menu dat nu open staat geeft je de mogelijkheid om de helderheid van kleuren, lichtinval en schaduwen aan te passen. Hieronder zie je een aanpassing die je bijvoorbeeld kunt uitvoeren. Je kunt heel gemakkelijk zelf aangeven wat je wilt laten poppen in de afbeelding.

Ik heb een aantal kleuren wat dieper weten te maken. Hierdoor vind ik dat de foto meer dynamiek heeft gekregen. Ik heb de White Balance op custom laten staan, maar hier kan je het witbalans ná het maken van de foto nog steeds aanpassen in allerlei mogelijkheden. Mocht je dus toch de verkeerde witbalans hebben gekozen toen je de foto maakte is deze optie perfect om de foto te maken als hoe je het wilt.

Voorbeelden HSL/Grayscale

Ik sla even een paar opties over en ga gelijk naar het 4e tabblad.

Hierboven zie je de (bijna) originele foto die ik ga gebruiken bij de uitleg van deze stap. Je ziet een waslijst aan balkjes met ieder een eigen kleur. Met dit tabblad kan je namelijk de intensiteit van kleuren in de foto veranderen. Bij het extra tabblad Saturation kan je de kleuren die je wilt namelijk extreem naar voren doen komen, maar je kan er ook voor kiezen om een kleur naar een grijswaarde te brengen (zie twee voorbeelden hieronder).

Maar er zijn ook twee andere mogelijkheden in het 4e tabblad. Je kunt namelijk ook kiezen voor Hue of Luminance in plaats van Saturation. Bij Hue kan je bepaalde kleuren veranderen in een andere nabij liggende kleur. Zo heb ik voor een duidelijk effect de kleur Blues meer paars gemaakt.

Bij Luminance kan je voor specifieke kleuren aangeven of je een schaduw effect of een highlight effect aan deze kleur wilt geven. Zo heb ik bij de onderstaande foto de blauwe kleur volledige schaduw gegeven en bij de oranje kleur de volledige highlight.

Conclusie

Zoals je misschien wel merkt zijn er op alleen al deze twee vlakken ontzettend veel mogelijkheden met het nabewerken van RAW foto’s. Ik zou zeggen, speel er zelf mee. Hierdoor kom je in aanraking met allerlei mogelijkheden op dit gebied van fotografie.

Bedankt voor het lezen!

 A new Photograpy Tips! It has been a while, but I am back with a new episode. This time I am discussing a setting in your camera which is called RAW. With RAW photography the camera saves more information about the photo than usual. After the photo is made you can edit it in Photoshop. On the images above there are some ways to change the photo you have made. I am talking about the first tab and the fourth one. First there is an image of the original photo and the following ones are editted.

The best tip I can give you is to explore these settings yourself. I will probably make another episode about this way of photography to explain more options. 

Thank you for reading!

Photography Tips .1.

Photography Tips .2.

Photography Tips .3.

Photography Tips .4.

Photography Tips .5.

 

9 thoughts on “Photography Tips .6.

  1. Ik fotografeer al wel in jpeg en raw maar ik moet nog steeds Photoshop aanschaffen 🙁 . Als ik dit zie moet ik niet te lang wachten want je kan er zoveel mee doen! Dank je voor de tips.

  2. Anja says:

    Daar moet ik me toch eens in verdiepen, want tot nu toe bewerk ik foto’s op een heel simpele manier 🙂

  3. Handige tips. Heb een spiegelreflex maar heb RAW nog niet getest.

  4. Ik ben nog op zoek naar een goede tool om Raw mee te openen. Op de een of andere manier wil Photoshop er niks mee te maken hebben. Heb je tips?

    • Bij mijn eigen Photoshop opent RAW gelijk, maar ik denk dat online veel te vinden is over mogelijke oplossingen. Ik heb zo snel zelf geen tips hierover, maar zodra ik er eentje weet zal ik het laten weten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge