Studio Bruin

Industrial Design Studio & Photographer

In de spotlight op de fiets: mijn ervaring met het Ziemi biomotion licht

Als ontwerper met een voorliefde voor innovatie, duurzaamheid en esthetiek ben ik altijd op zoek naar producten die deze drie waarden combineren. Zeker in het dagelijkse leven – want waarom zou ‘praktisch’ niet ook ‘mooi’, ‘slim’ en ‘verantwoord’ kunnen zijn? Toen ik hoorde over Ziemi, een jonge Nederlandse onderneming met een vernieuwende kijk op fietssignalering, was mijn interesse dan ook direct gewekt.

Ik mocht de Ziemi voorlicht-module uitproberen – een design dat niet jouw fiets, maar jouzelf zichtbaar maakt in het verkeer. En geloof me: dat klinkt net zo opvallend als het voelt. Hieronder deel ik mijn persoonlijke ervaring met dit unieke stukje biomotion technologie.

Wat is Ziemi en waarom is het zo anders?

Ziemi speelt in op een pijnlijk feit: 71% van de fietsongevallen ontstaat doordat fietsers van de zijkant worden aangereden. Traditionele fietsverlichting is daar simpelweg niet op ingericht. Ziemi verandert dat met gepatenteerde biomotion-verlichting die jouw bewegende benen aanlicht, zodat je als fietser – juist van opzij – direct herkend wordt.

En nee, dit is geen fel LED-lampje op je trapas. Het is een strak vormgegeven, doordacht ontworpen lampje dat je aan je fiets monteert en dat licht projecteert op jouw lichaam. Daarmee word jijzelf onderdeel van de zichtbaarheid.

Ontworpen in Nederland, gemaakt voor de toekomst

Als industrial designer kijk ik altijd net even iets kritischer naar vormgeving en materiaalkeuze. Wat me direct opviel bij het uitpakken van de Ziemi, was hoe goed het ontwerp in elkaar zit. De verpakking is speels en uitnodigend, met een slim vouwsysteem en heldere uitleg. Het product zelf? Minimalistisch, solide en premium afgewerkt.

Dat dit concept uit Nederland komt, maakt me natuurlijk extra enthousiast. Het feit dat het in China geproduceerd wordt doet me wel afvragen hoe het zit met duurzaamheid en recycling – maar daar kom ik zo nog op terug.

Mijn ervaring met de Ziemi voorlicht

Pluspunten:

  • Esthetiek: Het ziet er écht goed uit. Geen plastic “fietslampjes-van-de-kijkshop”, maar een lampje waar aandacht en visie in zit.
  • Innovatieve accustatus-indicator: Zo subtiel en slim geïntegreerd, dat ik bijna hoop dat andere apparaten dit ook gaan doen.
  • Multifunctioneel: Dankzij de bijgeleverde sleutelhangerhouder neem ik ‘m makkelijk mee. Ook als tijdelijke zaklamp (nachtelijke sleutelzoektocht = opgelost).
  • Montage: Gaat verrassend makkelijk, ook met mijn krat voorop. En het blijft goed zichtbaar.
  • Zichtbaarheid: Na een paar ritten voelde het steeds logischer. Ik voelde me echt beter opgemerkt in het verkeer.

Kritische kanttekeningen:

  • Formaat: Hij is best groot. In een klein tasje (lees: uitgaanssituatie) is het toch een onhandig object.
  • Prijskaartje: Met €29,95 voor de voorlicht en €44,95 voor de achterlicht zit je wel in het hogere segment voor fietsverlichting.
  • Sociale drempel: “Je fietst echt in de spotlight” zei een vriendin. En dat klopt. Het is even wennen – voor jezelf en voor anderen.
  • Duurzaamheidsvraag: Wat als het lampje stuk gaat? Kan ik het recyclen? Wat gebeurt er met de elektronica?

 

Duurzaamheid: Lichtpuntjes én vragen

Ziemi is oplaadbaar, wat een enorme plus is voor de levensduur. En het feit dat de houders los verkrijgbaar zijn, maakt sharing (of gewoon flexibel gebruik tussen fietsen) makkelijker. Toch vraag ik me af: hoe circulair is dit product écht? Kan ik het laten repareren als het stuk gaat? Zijn er plannen voor terugname of recycling?

Hopelijk gaat Ziemi hierin nog een stapje verder – want dan wordt het echt een lichtend voorbeeld voor duurzaam productontwerp.

Conclusie: Innovatief én (letterlijk) verlichtend

Ziemi is geen traditioneel fietslampje – en dat is precies de kracht én uitdaging van dit product. Het is een innovatieve oplossing voor een serieus verkeersveiligheidsprobleem, verpakt in een slim en esthetisch ontwerp. Als je openstaat voor iets nieuws (en opvalt in het verkeer niet erg vindt), dan is Ziemi absoluut de moeite waard. Bekijk dan zeker hun website.

Het voelt alsof ik een vroege versie van iets groots gebruik – iets dat in de toekomst misschien wel de standaard wordt. En als dat gebeurt, weet ik: ik was er vroeg bij.

Mijn kijk op strategisch ontwerp

Als ontwerper geloof ik dat écht goed ontwerp verder gaat dan alleen vorm en functie. Het raakt aan gedrag, veiligheid, duurzaamheid én identiteit. De Ziemi is daar wat mij betreft een mooi voorbeeld van: het laat zien hoe strategisch denken en slimme innovatie kunnen samenkomen in een concreet product dat impact maakt in het dagelijks leven.

Ben je benieuwd hoe ik zelf werk aan dit soort vraagstukken? Neem dan vooral eens een kijkje bij mijn strategische ontwerpvisie en projecten – van gedragsontwerp tot duurzame innovatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge